Vill du Hjälpa till.

Så du vill hjälpa till?  Toppen!

Det finns många uppgifter på en brukshundklubb. Vi är en ideell förening och lever på medlemmarnas eget engagemang i verksamheten. Vi behöver alltid hjälp inom våra sektorer och med figuranter och funktionärer till våra tävlingar.
Vi uppmuntrar Dig verkligen att kontakta oss och berätta vad Du är intresserade av att hjälpa till med!

Sektorer

Vill du hjälpa till i någon av våra sektorer?  Under fliken ”Om ÖBK”  hittar du mer information om dom olika sektorerna och vad dom arbetar med.  Du är välkommen att ta kontakt med Ulrika Skog (ulrika.skog@telia.com  tel.070 176 10 63) så försöker vi hjälpa dig att hitta rätt.

Vill du hjälpa till på en tävling?

Alla hjälpande händer är välkomna! Är du intresserad av att hjälpa till ska du kontakta P-G Nilsson cripgn@telia.com. Att vara funktionär på en tävling är väldigt kul, man får se och inspireras av duktiga ekipage, lära sig mer om hundsport samtidigt som det är ett bra sätt att komma in i klubben och lära känna nya människor. Det spelar ingen roll om du har mycket erfarenhet av de olika hundsporterna eller ingen alls, det finns en plats för alla – och alla behövs!

Vad finns det då för olika uppgifter och vad skulle passa dig bäst? Här följer en del av dem:

Skrivare lydnad
Till lydnadsmomenten, både i lydnad och bruksgrenarna, behövs skrivare som noterar domarnas poäng och kommentarer på respektive moment. För att vara skrivare behöver du inga speciella förkunskaper och det är en passande uppgift för nybörjaren.  Att skriva på tävling ger dig en inblick i hur bedömningen sker och kan hjälpa dig i din egen träning.

Mottagare budföring
I appell och lägre klass i bruksgrenarna ingår momentet budföring. Hunden ska här springa en sträcka från sin förare till en mottagare. Där ska den sätta sig i fotposition innan den på kommando återvänder till föraren. En mottagare i budföring bör vara hundvan.

Spårläggare
I bruksmomentet spår behövs morgonpigga funktionärer som hjälper till att lägga ut spåren inför tävlingarna. Spåren är markerade med snitslar som du följer.  Du tar ner snitslarna vartefter att du passerar dom och lägger ut spårpinnar på markerade platser längs med spåret.  En spårläggare bör ha tillgång till bil.

Spårmottagare
När ett spårekipage nått slutet av spåret möts denne av mottagaren som noterar tiden och tar emot upphittade spårpinnar vilka sedan avlämnas till tävlingsledaren. Det är vanligt att de som varit spårläggare och redan finns på plats ute i spårmarkerna också är mottagare. En spårmottagare bör ha tillgång till bil..

Sökfigurant
Bruksmomentet sök är svårt att få en glimt av som publik, men figuranten kommer att ha första parkett. Som figurant får du gömma dig på anvisad plats i en sökruta, för att sedan invänta att hunden hittar dig. Sökfiguranten behöver åtminstone vara bekant med bruksgrenen sök samt klara av att sitta stilla en längre stund.

Kökstjänst
På tävling är köket en av de viktigaste funktionerna. Vid sök- och spårtävlingar fixar man smörgåsar och kaffe som ska ut till funktionärerna som är i skogen. I kafeet säljs smörgåsar, fikabröd, kaffe/te dricka och korv till de tävlande/publiken. Här inne har du möjlighet att träffa trevliga människor som kommer till klubben och tävlar. Du har även en bra utsiktsplats att se på tävlingarna.

Annons